Allt innehåll på den här sidan är skyddat enligt lagen om upphovsrätt (LAG 1960:729) bilder får inte användas utan tillstånd från fotografen.
En tragisk berättelse om en ung björnhona som förirrat sig till våra trakter, Dalby-Västeråker 5 – 9 november 2015. Text och foto av Torbjörn Swenelius
En dag så händer det… pling i mobilen från vännen Emil: ”Björn i våra trakter!”
Så jag lastar kameran (en Nikon D3s), med längsta objektivet på (Nikkor 600mm), i bilen och åker till Säby gård.
Väl där möts jag av en samling bilar och folk från trakten såväl som från Länsstyrelsen.
Första bilden tar jag på björnen 12.22 där den ligger och tar igen sig, Stefan och Marias kohage vid Sundblads Lantbruk AB. Stefan innanför elstängslet med sonen i sin bil, vi andra på utsidan.
Björnen vaknar till och ser ut att ligga där och begrunda ”vad gör jag nu…?”
Under tiden beordras alla att dra sig tillbaka bakom ladugården för att inte provocera i onödan. Man väntar också på att jägarna från Viltskadecenter skall komma med hundar och försöka få björnen att flytta på sig.
Då beslöt sig björnen för att byta position
Hon vandrar runt bland träden i kohagen
För att slå sig ner med uppsikt över korna och människorna.
Lars-Göran Pärlefors vad den första som fick syn på björnen då han satt ute på trappen hemma i Björkshamn och tog en morgonrök.
UNT skriver: ”En av de som fått se björnen på nära håll är Lars-Göran Pärlefors. Strax efter klockan sju på torsdagsmorgonen såg han en grupp rådjur springa genom trädgården. En inte helt ovanlig syn, men något verkade annorlunda
– De hade en väldig fart så jag blev lite fundersam. Men sedan en liten stund senare,då kom det en björn lufsande.
Vad tänkte du då?
Jag ryckte till lite, jag har ju bara sett björn på djurpark förut, säger Lars-Göran Pärlefors som sedan såg björnen röra sig i riktning mot Dalby där den alltså vistats under fredagen.” ur UNT.se 16:02 | 15-11-06
Lars-Göran ringde först till Länstyrelsen som berättade att de skulle skicka ut jägare. Sedan till UNT som ställde en del frågor om björnen. Han ringde sedan Pelle i Björk som var så tacksam att han ringt till han som sedan åkte runt och letade efter björnen. Han kontaktade även Bengt Jansson i Björk
Det var uppenbart att det var samma björn som varit i Torstuna för en vecka sedan och blev bortkörd genom att de plöjde upp åkern den betade i, som nu sökt sig till våra trakter. Det är dags för björnen att gå i ide, men var…?
Man satte igång att försöka driva ut björnen med hjälp av hundar på eftermiddagen den 5 november.
Jag åkte så hem för att framkalla bilderna och börja publicera dem. Kontaktade UNT via deras fotograf Sven-Olov Ahlgren och berättade att jag hade bilder på björnen i Dalby, men de var inte intresserade. De första dagarna berättade jag bara att björnen fanns i Uppland men inte var för att minska antalet betraktare och fotografer.
Det blev stor uppmärksamhet på facebook över björnbilderna.
Den 6 november var björnen kvar i kohagen men hade förflyttat sig till slånbärsnåren i nordöstra hörnet där den låg och tryckte. Det var många kråkor i det hörnet av hagen. Det visade sig att björnen fällt och kalasat på en grävling under natten.
Den hade tydligen fått en del rejäla ”kyssar” av elstängslet så den vågade sig inte längre nära det. Man hade säkrat korna under gårdagen och stängt av elstängslet, trots det var björnen kvar.
Så man började dagen med att klippa av och lägga ner stängslet på marken medan jägarna höll uppsikt på björnen…
Det var ett rejält elstängsel med tre kraftiga trådar och rätt tätt mellan stolparna
Maria Åkerstedt med ”tången” i högsta hugg efter väl förrättat värv tillsammans med en man från Länstyrelsen
Man började också ”säkra området” dit man ville driva ut björnen med att stänga av tillfartsvägarna till området…
En närbild på björnhonan
Under tiden så håller sig björnen undan bland slånbärsnåren.
Björnhonan flyttar sig oroligt omkring med ständig uppsikt mot rösterna runt om kring sig. Lägger sig ner och gör sig ”osynlig”, sätter sig upp, går runt ett slag, sätter sig igen, går längre in bland snåren, kommer ut igen, allt efter hur människorna rör sig omkring henne.
För mig som tyst åskådare på långt håll (jag fotograferade denna dagen med ett teleobjektiv på 600mm + en converter på 1,7 ggr =1000 mm) var det uppenbart att björnen gjorde allt för att undvika mänsklig kontakt.
Några bilder som visar en del av björnens rörelser
För att slutligen gömma sig helt, här kan man bara se nosen sticka ut….
Under tiden har förberedelserna blivit klara, stängslet nerlagt, jägare på plats med olika vapen, bilar och traktor inkörda, drönare med kamera i luften…
Länstyrelsen skriver:
”Idag har länsstyrelsen i Uppsala län, med assistans av personal från Viltskadecenter skrämt ut en björn från den kohage där den varit i ett drygt dygn. Ingen ko skadades. På de första filmklippen syns björnens reaktion på den drönare som vi styrde fram mot den. Efter att ha träffats av en gummikula gick björnen undan, men eftersom den var mycket rädd för stängslet behövdes ytterligare fyra gummikulor och ”styrning” av en bil innan den gick över tråden som lagts ned på marken.”
På länken nedan kan man följa hur ”upplösningen” gick till med hjälp av drönarens videokamera:
https://www.facebook.com/viltskadecenter/videos/vb.235503336581192/727914144006773/?type=2&theater04:10
Här mina sista bilder av björnen flyende över åkrarna…
upp mot Kvarnberget och in i skogen.
Hade det gått som vi hoppades skulle björnen fortsatt åt nordväst till mer obebyggda trakter, funnit sig ett ide, och här skulle ”sagan” ta slut. Så föreningen Dalbyviken och vi andra lättade på förlåten och offentliggjorde var björnen varit.
Föreningen Dalbyviken
lade ut information på sin hemsida den 6 november kl. 13:27
www.facebook.com/Föreningen-Dalbyviken-145590172222923/?fref=ts
En brunbjörn upptäcktes igår morgon i en djurhage i Dalby. Idag har björnen motats bort och förhoppningsvis söker den sig till en plats där den kan få sova i ide i lugn och ro. Samma björn har tidigare setts vid Säva och Torstuna. Den vackra bilden är tagen av Torbjörn Swenelius när han var på plats igår.
Men det ville sig annorlunda. Björnen återvände till den trygga kohagen och sökte sig till andra ställen runt Säby – Kvarnberget – Hässle.
Det väckte en hel del oro i trakten: Några röster ur flödet på Facebook:
– Passa er o tjejerna när ni går på prommis, visst är det ute hos er?
– Jajjemän, precis nedanför vårat hus!!
– Någon som vet vart den sågs nyligen? Vågar man gå ut med hunden
– Som jag förstår det har den rört sig mellan Dalby gård, Kvarnberget och Säby under morgonen. Jag vet inte vad som hänt sedan, jag var genomblöt och cyklade hem vid tio.
– Just nu är läget oklart. En polisbil är i trakten och jag antar att länsstyrelsen är på plats, men det vet jag inte säkert. Björnen har rört sig i området Dalby Hässle under morgonen. /Emil
– Fantastiskt bra om vi i Dalby kan få information om hur den rör sig och lika fantastiskt om vi vet att någon hela tiden bevakar den
– Jag har bett djurägaren om tillförlitliga rapporter. /Emil
– Vore faktiskt lite gulligt OM den somnar här hos oss i Dalbytrakten bara vi vet exakt position så vi inte råkar klampa in på honom Det är när jag inte vet exakt var han är jag tror han är överallt
– Och OM man får önska, ingen modig som vågar sig nära när den tar en tupplur och piluttar dit en liten gps-sändare på den vi i området kan följa den på wink. Vore nåt
– I morse var den och poserade för filmning i Kvarnberget.
– Men det är ju bra om alla försöker låta den vara, såg en polisbil åkte från Dalbykyrkan förbi busshållplatsen vid Dalbyhemmet. Vi ska väl försöka låta bli att oroa den för allas skull?
– Tänker att den vet hur den skall vara björn och om den får vara ifred så går den vidare dit den tänkt sig; stora skogen för att sova. Känns som den fick gå en omväg igår…
– Snyggt! Ser väldigt lik ut Torstuna-Nallen….. Ser dock inte ut att vara helt pigg och frisk, tyvärr….. vilket även dess uppträdande oxå indikerar. Bara hoppas att han får i sig tillräckligt med käk samt hittar ett schysst ställe i lugn och ro där han kan kvarta in för vintern…
– Hur tusan kom den in i hagen med aktiva elstängsel? Och gick det djur (kor/hästar) i hagen (eftersom elstängslet var påslaget)? I så fall borde det väl varit ett jävla härj i hagen…?
– Man tror den kröp in under stängslet på något ställe. Kor och kalvar. Jag tror bonden hade fört in djuren i ett inre hägn med tak och stängsel. De förde ut tamdjuren igår till en annan hage.
– PS, de stängde av elstängslet redan igår, men minnesbetan var tillräcklig för att hålla björnen kvar tills idag.
– Kan förstå det…
– hade honom i gunggröna för ett litet tag sedan länstyrelsen var här med skrämskott
– Vet någon var han är nu eller åt vilket håll han gick? Är lite småorolig, har inte lust att vara ute när det är mörkt i a f
– Har den gått nu?!?
– Yes, Eirik den passerade under dagen för han har lämnat stort lass bajs hos oss.
– Vacker!
– Så vitt jag vet är den kvar i Hässleområdet. Om jag får information om att den lämnat området skriver jag det här. /Emil V. Nilsson
– Tack snälla Emil, då fortsätter jag att vara rimligt försiktig Smiley smile. Vi får hoppas att den hittar tillbaka till Vängehållet snart där den säkert har det mycket bättre Smiley smile
– Vi i björk har Hållit Utsikt under eftermiddagen men inte sett nån björn
– Den har nog dragit över till västeråker nu hörde på hundarna som drev den tonade bort mot västeråker
– Häftigt!!! Men ingen vill gå ut med hunden i kväll, undrar varför?
– Den är inte rädd för människor. Här hos oss i Mosta Örsundsbro så gick den runt vårt hus och grannens i ett dygn.
– Den var nere vid Sundby/Fagerviken i eftermiddags. Den verkade inte vilja flytta på sig även fast den hade sällskap av några fyrbenta
– Tack för info, hoppas den orkar röra sig mer varifrån den kom ifrån innan den somnar
– Måste vara en snäll björn som är vegetarian som de flesta är…… Eller ?
– Tyvärr inte. Ville inte gå för nära när hundarna låg på så hårt. Men Roland såg den
– Även vegetarianer kan bli arga, Tina Norström. Men det är nog ingen fara om den inte blir trängd.
– Var viltvårdarna där och drev på den?
– Hörde bara hundarna. Såg igen. Dom kanske gick till fots från Gräna hållet
– Ja, det gjorde de nog, såg nog deras bil på em när jag tänker efter!
– Fin bild Torbjörn! Vi såg viltvårdare och hundar, ingen björn. De gör tydligen vad de kan för att få den till mindre bebyggda trakter.
– Nu är den ute och går.
– Åt vilket håll?, låste dörren precis
– Hoppas den får vara ifred från nyfikna människor för den kommer ju bli bara mer och mer van annars. Den hittar nog snart en sovplats.
– Jag hoppas också att den får vara ifred och hittar sin plats.
– Har Länsstyrelsen dygnetruntbevakning på den? Eller någon? De kanske kunde rapportera exakt position, vore kanon för hund- och andra djurägare, övriga som ska ut etc
– Jag hoppas att man inte lägger ut exakt var björnen befinner sig utan att de som är berörda får den informationen. Vi andra kan väl utgå från att det finns en björn i området och agerar utifrån det. Så det inte lockar dit nyfikna. Min tanke!
– Jag förstår, varför polisen var här var just för att försöka prata bort nyfikna. Jag förstår risken med exakt rapportering men om vi försöker tjata till folk och just polisen försöker prata bort folk härifrån, och vi också. Det finns ju bu och mä med d…
– Jag ringde nyss rovobs. De har ingen på plats som bevakar den nu. Just nu håller alla tummarna för att den ska gå iväg.
Det jag själv undrar över är var vi får den bästa informationen, denna sida verkar ju kanonbra.
Jag gissar det är några från denna
– Jag ska spana imorgon på morgonen, hoppas det slutat regna rätt tidigt. Då hoppas jag att den gett sig av, men vem vet? Jag har också bett om information från djurägaren som jag skrev tidigare, de har bra koll. Kul att du uppskattar informationen. När
– Nej då, det är bara det att jag inte vet om jag ska släppa ut min katt, vill inte gå ut när det blir mörkt. Jag känner mig tryggare om jag får info om var den befinner sig och när ”bara”, annars är den i min fantasi utanför min dörr och knackar på. Såg det skrevs den rörde på sig och vet jag inte åt vilket håll kan det lika gärna vara åt mitt håll.
Jag vill inte gå rakt in i vare sig älg, rådjur, vildsvin eller liknande heller
– Naturligtvis, jag förstår. /Emil
– Och självklart ska jag bli medlem i föreningen Smiley smile. Hade jag tänkt tidigare i o f sig men detta eminenta arbete är ju ett bokmärke med glitter på på Dalbyhimlen
– Vilket fint foto på vacker björn!
– Vet någon vad som kommer att hända nu?
– Min gissning är att det är helg och blir den inte för närgången så får den morgondagen på sig att knalla vidare. Det går att ringa och prata med Länsstyrelsen. Själv skulle jag önska att få veta var den är och när
– Vad jag vet hoppas alla nu på att björnen ska vandra iväg självmant. Länsstyrelsen har inte gjort något idag om jag förstått det hela rätt. Jag skriver här i tråden om jag får reda på något mer. /Emil
– (Länsstyrelsen har inte gjort någon aktiv insats idag, menar jag. Skrämsel fungerade ju sådär.)
– Läsvärt i dessa björntider; http://www.lansstyrelsen.se/…/rov…/ar_bjornen_farlig.pdf
Expressen skriver: Brunbjörn på vift – oroar byborna
– Ja, läste om den. Spännande att vi har en björn så nära !!
– Vill inte folk skriva öppet får ni gärna pm-a mig om var den är, jag känner mig ärligt talat rädd på kvällar och nätter även om jag VET att den inte kommer att komma och försöka ta sig in. Vet jag att den setts en bit bort blir jag lugnare, vet jag den är nära så, hum, ja då vet jag i a f
– Var ligger Dalbyviken?
– Dalbyviken ligger 1,5 mil sydväst om Uppsala.
– Ingen björn sedd under morgonen fram till tio. Den kan dock fortfarande vara kvar.
– Jag ska ut i mörkret sent ikväll så vill få info, gärna, via pm om var den är då. Då får jag avgöra om jag tar buss eller taxi så info före kl 21 ikväll vore jag tacksam för. Förstås riktat till de som ser detta mitt inlägg
Citat ur: http://www.lansstyrelsen.se/…/rov…/ar_bjornen_farlig.pdf
”Om man vistas i kända björntrakter och inte vill riskera att komma nära en björn är det bästa sättet att förebygga ett möte att göra sig hörd, att prata, eller varför inte sjunga en stump! Man kan även fästa en bjällra på ryggsäcken som klingar när man går. Och en normalt funtad björn hinner förbereda sin reträtt och ge sig av. Om man, slutligen, har hunden med sig i björnskogen bör den hållas kopplad. Särskilt gäller detta sällskapshundar och otillräckligt tränade jakthundar. De kan råka i panik inför mötet med den för dem okände skogslufsaren och väcka dennes slumrande jaktinstinkt.”
Jag, Torbjörn, stod och observerade björnen när jag tog närbilden ända tills den drevs på flykt och kunde se hur den reagerade på röster och rörelser, varje gång det kom människor som pratade i närheten så drog björnen sig undan i buskagen eller lade sig ner, men med huvudet mot rösterna. SÅ DEN GJORDE ALLT FÖR ATT UNDVIKA MÖTE! Så stressa inte björnen genom att tränga den!
– Om man bara låter den vara ifred kommer han luftsa vidare.ju mer människor kretsar runt honom.gör honom tyvärr orädd till slut.och som vanligt kommer ett djur skjutas pga människans oförstånd.
http://www.lansstyrelsen.se/…/bjornen-i-dalby-skjuten.aspx
Björnen i Dalby skjuten
Publicerad 2015-11-09
Kategori Djur & natur
Ämnesområde Jakt och vilt, Rovdjur
Polisen fattade i dag, efter dialog med Länsstyrelsen i Uppsala län, beslut om att avliva den björn som uppehållit sig i Dalby, Uppsala län. Björnen sköts under måndagseftermiddagen.
Beslutet fattades med stöd av 9§ jaktlagen, då björnen bedömdes utgöra en potentiell fara för allmänheten och det inte fanns någon annan tillfredsställande lösning.
Björnen har under de senaste dygnen till och från befunnit sig på privata tomter. Länsstyrelsen har på flera olika sätt försökt få björnen att flytta sig från området. Flera olika skrämselförsök har genomförts, bland annat med hjälp av gummikulor och hundar, men utan önskvärt resultat.
En möjlig anledning till att björnen inte ville flytta sig och att den var så oskygg var att den snart skulle gå i ide. En annan bidragande orsak till det oskygga beteendet kan vara att den har vant sig vid människor.
Länsstyrelsen har efter dialog med Viltskadecenter bedömt att det inte var aktuellt att söva och flytta björnen. En flytt av björnen skulle sannolikt bara ha flyttat problemet med en oskygg björn till ett annat område.
Björnen sköts av Länsstyrelsens anlitade jägare efter polisens beslut. Björnen är som art inte hotad i Sverige.
Senast uppdaterad: 2015-11-09
Emil Viktor Nilsson skriver på facebook:
Jag tror inte att björnen var orädd för att människor tittade på den. Jag tror snarare att björnen var orädd först, vilket gjorde det möjligt att titta på henne i t ex Torstuna på 300 meters håll. Varför hon var orädd vet jag inte men jag har bett om att få obduktionsrapporten när den kommer från SVA.Om vi jämför med den björn som varit vid Vällen sedan 2003 eller lodjuren som rör sig i trakten kring Balingsta så har de inte blivit orädda trots att bland annat jag försökt få se dem.
Samma sak gäller björnar i t ex Rumänien som går in i städer — på natten. Björnarna sitter inte och glor på gräsmattorna inne i staden när det blivit ljust som denna björn gjorde. Hur mycket jag än hade velat rädda denna björn som var i Dalby tycker jag att det är viktigt att konstatera att beteendet var mycket avvikande för en brunbjörn. Om det var sjukligt eller inte låter jag vara osagt tills dess jag läst obduktionsrapporten.
Samtidigt gillar jag i princip tillvägagångssättet man har i Kanada när björnar bryter mönster och blir ett ”problem” för människor — man söver dem en gång. Kommer de tillbaka skjuter man. Det tycker jag är ett rimligt förfarande, men om man borde ha gjort så med denna Dalbybjörn låter jag vara osagt ännu så längre.
Epilog
Det visade sig vid obduktionen att det var en ung björnhona ca 1,5 år gammal. Hon hade just blivit bortstött av sin mamma och skulle börja klara sig på egen hand.
Rekommenderad läsning: En skrift av Skandinaviska Björnprojektet: Är Björnen farlig?
http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/rovdjur/ar_bjornen_farlig.pdf
Rekommenderad lyssning: http://www.biotopia.nu/4-tva-bjornar-i-uppland/
Två björnar i Uppland
I det här dubbelavsnittet följer vi två uppländska björnar med helt olika öden. I den första delen söker vi efter spår efter den svårsedda Vällenbjörnen som rört sig runt sjön Vällen sedan 2004. I den andra delen följer vi den dramatiska berättelsen om Torstunabjörnen som dök upp på en åker utanför Torstuna den 22 oktober 2015. Dess historia blev kort, den 9 november sköts den i Dalby strax söder om Uppsala. I avsnittet får du höra Matts Norr från Länsstyrelsen i Uppsala län prata om hur han har följt dessa båda björnar i tjänsten. Vi hör också Leif Gustavsson, Naturfotograf, Henrik Engbladh, praktikant på Biotopia, Johan Lind, Etolog vid Stockholms universitet. Jonas Myrenås och Anders Lindström medverkar i fältreportage. Ett kort inslag från P4 Upplands nyhetssändning hörs i avsnittet. Programledare är Johanna Sköld och Emil V. Nilsson.
Emil Viktor Nilsson är biolog och aktiv här, både som ordförande för Föreningen Dalbyviken och arbetar på Biotopia som verksamhetsutvecklare